44.000 reflekser i Viken!

Høstmørket har for lengst meldt sin ankomst i Viken og med høstmørket hører det også med å være synlige i trafikken.  – Nå er det definitivt mørketid og vi hadde en mistanke om at det befinner seg en god del reflekser rundt omkring i norske hjem. Mistanken ble bekreftet til de grader når barna kom tilbake til skolen med 44.000 reflekser. Det viser at det ikke er mangelen på reflekser som er utfordringen, sier regionleder i Trygg Trafikk Viken, Anne Marit Jordheim. 

Gode refleksambassadører

I snitt befinner det seg 17 reflekser per husstand i Viken og nå begynner jobben for å unngå at refleksene igjen finner veien tilbake i glemselen. – Poenget med refleksjakten er jo å starte et engasjement hos barna om å lete fram reflekser. Når alle reflekser er talt opp, tar de dem med seg hjem og fester dem til jakker og sekker som hører til de andre i husstanden sin. Vi må heller ikke glemme at barn i denne alderen er veldig flinke til å passe på foreldrene sine og dermed blir gode refleksambassadører, sier Jordheim. 

273 reflekser i en klasse

En førsteklasse fant hele 273 reflekser i hjemmene og fikk dermed litt av en tellejobb, som ikke er bare enkelt for en gruppe seksåringer.  – Refleksjakten kan knyttes til flere læringsmål til ulike fag i skolen. En ting er bevisstgjøringen i det å ferdes trygt i trafikken, men også for eksempel matte er et annet fag som har blitt tatt i bruk. Bare se for dere seksåringene som måtte telle hele 273 reflekser, sier Jordheim. 

Fokus på bærekraft

Når det finnes så mange reflekser i de norske hjem, anbefaler Jordheim at det letes i skuffer og skap før man kjøper nye. – Vi vet at enkelte reflekser kan bli slitt og miste litt effekt, men det skal mye til. Det er i så fall snakk om refleksvester som har blitt vasket mange ganger eller brikker med mange riper, for de kan etter hvert miste litt av effekten. De aller fleste reflekser kan du bruke i lang tid. Er du usikker på om refleksene fortsatt virker som de skal, så er det bare å samle alle du har, skru av lyset og teste dem med en lommelykt.  En refleksjakt er ikke bare en aktivitet for sikre bevisstgjøring rundt refleksbruk, men den kan også bidra til bærekraft og knyttes til ulike fag i skolen. – For oss er selvfølgelig trafikksikkerheten viktigst, men vi må ikke glemme å ha fokus på bærekraft og gjenbruk. Refleksjakten er også et bidrag til det beste for økt bærekraft, trafikksikkerhet og å kunne gi skolen aktiviteter som engasjerer barn og som kan knyttes til konkrete kompetansemål i skolen, sier Jordheim.  

Filmer og plakater for å få flere til å bruke refleks

Det er ikke bare barneskolene i Viken som har hatt refleks på agendaen denne høsten, også ungdomsskoleelevene har fått bryne seg på refleks som tema. Elevene har fått i oppdrag å lage enten en kort reklamefilm på under 20 sekunder eller lage en digital reklameplakat som skal brukes til å minne folk om å bruke refleks. – Dette har gått over all forventning og elevene har vist initiativ og kreativitet. Vi fikk mange innsendinger, så det virker som refleksbruk engasjerer. Vi håper vi kan få vist fram både plakater og filmer til et større publikum framover, avslutter Jordheim.