Tenåringer på vei ut i trafikken trenger kunnskap om sikring, førstehjelp og de prinsippene som gjelder i trafikken. Trygg Trafikk har derfor viet mye plass til nettopp disse temaene i den digitale læringsressursen «Underveis». Innholdet er laget for å engasjere ungdommene, samtidig som de oppnår kompetansen i flere læreplanmål på ungdomstrinnet.
– Det skjer stadig ulykker på norske veier. For å minimere alvorlighetsgraden er det viktig at alle trafikanter, både kjørende, gående og syklende, vet hva de må gjøre hvis ulykken er ute, forklarer Zoey Line Barstad, redaktør i Underveis.
I Underveis gir Trygg Trafikk unge trafikanter ressursene de trenger for å være trygge i trafikken, og hva man skal gjøre som førstemann på ulykkessteder. Les mer om Underveis her.
Sjekkliste som førstemann på ulykkessted
Det kan være skremmende å være den første som ankommer et ulykkessted. Derfor inneholder Underveis en sjekkliste og filmveiledninger på hva du skal gjøre.
- Få oversikt over situasjonen.
- Sikre skadestedet og ring 113. Ta på refleksvest, sett frem varseltrekant og slå på varselblinkere.
- Vær oppmerksom på trafikk, få skadede i sikkerhet om det er fare for brann/eksplosjon og be nysgjerrige personer holde seg unna.
- Gi livreddende førstehjelp:
- Se at alle puster – sørg for frie luftveier.
- Stans blødninger.
- Velg riktig leie.
- Start gjenoppliving ved behov og fortsett helt til kvalifisert personell kan ta over.
I kapittel tre i Underveis finner du filmer, instruksjoner og interaktive oppgaver slik at du kan lære livreddende førstehjelp. Det innebærer blant annet hvordan du legger noen i stabilt sideleie og prosedyren for hjerte- og lungeredning. – Det mange kanskje ikke vet, er at alle som er innblandet i – eller kommer over en trafikkulykke, skal bistå. Den som bevisst reiser fra et skadested uten å hjelpe, kan straffes med fengsel, forklarer Barstad.
Hvordan oppstår ulykker?
Trygg Trafikk har utviklet FROSK-prinsippet for å gjøre nye og erfarne trafikanter oppmerksomme på at de største farene i trafikken er knyttet til disse risikoene: F – Fart R – Rus O – Oppmerksomhet S – Sikring K – Kunnskap – Det er mange grunner til at det oppstår ulykker i trafikken. På vinteren er også dårlig sikt og manglende bruk av refleks store risikofaktorer, sier Barstad. Et eksempel fra virkeligheten som ungdommene kan lese om i Underveis er historien om Madelen (22). Hun hadde ikke på seg refleks, og ble påkjørt på vei til jobb i høy fart. Nå venter hun på flere operasjoner som følge av ulykken. – Ved å gi et ansikt til farene i trafikken, håper vi at vi kan få ungdommene til å reflektere over egne handlinger og hva de kan gjøre bedre, forteller Barstad. I tillegg til å gi ungdommer kunnskap om hva de må tenke på som myke trafikanter, gir Underveis en grundig innføring i hva som forventes av dem den dagen de setter seg bak rattet. Det inkluderer både artikler, filmer og interaktive oppgaver – blant annet finner du en kollisjonskalkulator, diverse quizer og flere konkurranser med gode premier. Oppgavene har forskjellig vanskelighetsgrad, og passer dermed ulike kunnskapsnivåer. – Vi ønsker å gi alle som bruker Underveis utfordringer og mestringsfølelse, forklarer Barstad.
Unngå ulykker med kunnskap
Mange ulykker kunne vært unngått om flere hadde vært bevisst FROSK-prinsippet. – At ungdommen – fremtidens trafikanter – tilegner seg denne kunnskapen er viktig for at vi skal nå nullvisjonen – ingen hardt skadde eller drepte i trafikken, avslutter Barstad. Underveis er gratis å bruke, og du finner det her. Vil du lese mer om hvordan du kan bruke Underveis i undervisning? Da burde du lese disse artiklene:
- Vei, fart og tid – slik kan det brukes i undervisning
- Ungdomshjernen og risiko
- Kunnskap skaper trygge trafikanter
Underveis er finansiert av Finans Norge gjennom disse selskapene: Storebrand, Jernbanepersonalet, Codan, Protector, KLP, Frende, Landkreditt, Insr og WaterCircles.