Foreldrene frykter ungdomsulykker
3 av 4 foreldre til unge voksne er redde for at barna deres skal havne i alvorlige trafikkulykker. Blant ungdommene selv er halvparten redde for ulykker på veiene.
For det store flertallet er denne frykten heldigvis ubegrunnet. Men det er en mager trøst for familiene som blir rammet. De siste fem årene har 814 personer i alderen 18 til 24 år omkommet eller blitt hardt skadd i bil, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. – Når en ser hvilket omfang og hvilke ringvirkninger disse ulykkene har, mener Trygg Trafikk at det gjøres for lite for å redusere ungdomsulykkene. Dette kan ikke samfunnet akseptere, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk.
Mest utsatt – minst bekymret
På oppdrag fra Trygg Trafikk har Ipsos MMI gjennomført en spørreundersøkelse blant ungdom i alderen 18 til 24 år og deres foreldre. Følgende spørsmål ble stilt foreldrene: «Hender det at du er redd for at din sønn eller datter kan havne i en alvorlig ulykke når de selv kjører bil, eller når de kjører bil sammen med venner i samme alder?» 76 prosent av foreldrene svarte ja, én prosent vet ikke, mens 23 prosent svarte nei. Bekymringen er størst blant mødrene, og foreldre i Midt-Norge og Nord-Norge svarer oftere ja enn foreldre i resten av landet. Ungdom i alderen 18 til 24 år er spurt om de frykter å havne i en bilulykker selv. 53 prosent svarer ja, mens 46 prosent svarer nei. Her viser det seg at de yngste i aldersgruppen er mindre redde for ulykker enn de eldste. Det betyr at de som har størst risiko, paradoksalt nok er minst bekymret.
Overdreven selvtillit
Risikoen for en ulykke henger sammen med bilførerens kunnskap om samspillet i trafikken, tekniske ferdigheter og holdninger til trafikksikkerhet. I tillegg er alle på veiene avhengig av at andre trafikanter oppfører seg fornuftig. Erfaring er den viktigste komponenten for å unngå skader på grunn av egne eller andres feil. Og nettopp mangelen på erfaring fører til mange ungdomsulykker. – Samtidig har noen av dem overdreven tro på egne ferdigheter og tar store sjanser. Den kombinasjonen krever hvert år unge liv på veiene, sier Sandberg. Derfor lanserer Trygg Trafikk et forslag om å la ungdom øvelseskjøre alene fra 17,5 år, med visse restriksjoner. Målet er å øke ungdommenes erfaring bak rattet på en trygg måte. Dette forslaget vil Trygg Trafikk presentere under konferansen «Konger på veien» 16. og 17. april i Oslo. Årets nasjonale trafikksikkerhetskonferanse handler om tiltak for å redusere ungdomsulykkene på veiene.